Chokladkaka med lakritskaramell

 

Ingredienser chokladkaka

  • 175 g smör
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kakao
  • 2 dl naturell yoghurt eller filmjölk

Karamell

  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 tsk vatten
  • 0,5 dl grädde
  • 50 ml (1 förp) Apotekets Flytande Glykos
  • 25 g smör
  • 0,5 Lakritsstång (mortlad)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Chokladkaka

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll i smält smör och yoghurt i smeten och rör om.

Smöra och bröa en form, häll i smeten och låt grädda i ca 50 min. Du kan testa med en sticka. Medans kakan är i ugnen gör du karamellen.

Karamell

Smält sockret i en kastrull med vattnet tills det blir som en karamell. Rör i grädden, glykosen och den mortlade lakritsen.

Tillsätt smör och koka i några minuter tills du fått önskad konsistens, den ska vara lite som en karamellsås.

Ringla karamellen över kakan och dekorera efter tycke.

 


Recept och foto: Apotekschef Hana Chatila @sweets.byhana

Illustration mistel

Fler julrecept


MINTKYSSAR

Till receptet

LAKRITSFUDGE

Till receptet

POLKAGRISKNÄCK

Till receptet

VITVINSGLÖGG

Till receptet