
Chokladkaka med lakritskaramell
Ingredienser chokladkaka
- 175 g smör
- 3 ägg
- 3,5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 dl kakao
- 2 dl naturell yoghurt eller filmjölk
Karamell
- 0,5 dl rörsocker
- 0,5 tsk vatten
- 0,5 dl grädde
- 50 ml (1 förp) Apotekets Flytande Glykos
- 25 g smör
- 0,5 Lakritsstång (mortlad)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Chokladkaka
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll i smält smör och yoghurt i smeten och rör om.
Smöra och bröa en form, häll i smeten och låt grädda i ca 50 min. Du kan testa med en sticka. Medans kakan är i ugnen gör du karamellen.
Karamell
Smält sockret i en kastrull med vattnet tills det blir som en karamell. Rör i grädden, glykosen och den mortlade lakritsen.
Tillsätt smör och koka i några minuter tills du fått önskad konsistens, den ska vara lite som en karamellsås.
Ringla karamellen över kakan och dekorera efter tycke.
Recept och foto: Apotekschef Hana Chatila @sweets.byhana