Chokladkaka med lakritskaramell

 

Ingredienser chokladkaka

  • 175 g smör
  • 3 ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl kakao
  • 2 dl naturell yoghurt eller filmjölk

Karamell

  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 tsk vatten
  • 0,5 dl grädde
  • 50 ml (1 förp) Apotekets Flytande Glykos
  • 25 g smör
  • 0,5 Apotekets Lakritsstång (mortlad)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Chokladkaka

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll i smält smör och yoghurt i smeten och rör om.

Smöra och bröa en form, häll i smeten och låt grädda i ca 50 min. Du kan testa med en sticka. Medans kakan är i ugnen gör du karamellen.

Karamell

Smält sockret i en kastrull med vattnet tills det blir som en karamell. Rör i grädden, glykosen och den mortlade lakritsen.

Tillsätt smör och koka i några minuter tills du fått önskad konsistens, den ska vara lite som en karamellsås.

Ringla karamellen över kakan och dekorera efter tycke.

 


Recept och foto: Apotekschef Hana Chatila @sweets.byhana

Illustration mistel

Fler julrecept


Mintkyssar

MINTKYSSAR 
 

Till receptet

Saffransfudge

SAFFRANSFUDGE 
 

Till receptet

Vitvinsglögg

VITVINSGLÖGG 
 

Till receptet

Bild på chokladtryffel med lakrits

CHOKLADTRYFFEL
med lakrits

Till receptet

Äppelglögg med klassiska julsmaker

ÄPPELGLÖGG
med klassiska julsmaker

Till receptet

Julkola med choklad och mint

JULKOLA
med choklad och mint

Till receptet

Bild på senap- och honungssill

SENAP- & HONUNGSSILL

Till receptet

35 kr
Köp
Lev. 1-3 vardagar
45 kr
Köp
Lev. 1-3 vardagar
45 kr
Köp
Lev. 1-3 vardagar
45 kr
Slut i webblager
45 kr
Köp
Lev. 1-3 vardagar