Snackisar inom livsmedel/kosttillskott

Ekologisk odling, citronsyra, fiskolja, vegetarisk kost, vegetabiliska oljor. Här tar vi upp de mest omtalade snackisarna inom livsmedel och reder ut vilka vitaminer och mineraler som reducerades och adderas beroende på individuella kostval.

Ekologisk odling

Ekologiska ämnen måste vara producerade enligt regelverket för ekologisk livsmedelsproduktion i livsmedelslagstiftningen. I korthet innebär detta vissa begränsningar i användningen av mineralgödsel och växtskyddsmedel samt särskilda krav på djurhållningen. Ekologiskt heter ofta Organic på engelska.

Fiskolja

Fiskolja är rikt på essentiella fettsyror som kroppen behöver förse sig med via kosten. Ett av det viktigaste essentiella fettsyror är omega-3 fettsyror, där eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) är två av det allra viktigaste former. En annan vanlig omega-3 fettsyra är alfa-linolensyra (ALA).

 • Intag av omega-3 fettsyror bidrar till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, reducerar halter blodfetter och bidrar till normal hjärtfunktion och är även viktiga för fosterutvecklingen.

 • 5-10 % av vår dagliga energikälla bör komma från fleromättade fettsyror, vilket motsvarar ett daglig intag på 2,5-3 gram Omega-3 fettsyror. Detta får vi i oss via kosten från ex. en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja. Viktigt att tänka på är att vegetabiliska oljor ofta är rika på ALA medan de sällan innehåller EPA eller DHA.

 • Eftersom fiskkonsumtionen generellt sätt är låg och inte många äter en tillräckligt allsidig och varierad kost så erbjuds kosttillskott med omega-3 som ett alternativ.

Sötningsmedel

Sötningsmedel används ibland istället för vanligt socker av följande skäl:

 • Minska kaloriinnehållet (vanligt i light-produkter)
 • Värna tand- och munhälsan
 • Minska den insulinutsöndring som sker i kroppen när blodsockret höjs
 • Maskera en oönskad smak

Sötningsmedel delas in i två grupper: energigivande och icke-energigivande.
Energigivande sötningsmedel är exempelvis sockeralkoholer såsom sorbitol, mannitol och xylitol som absorberas långsamt, har låg sötningseffekt och kan i stora mängder orsaka diarré.

Icke energigivande sötningsmedel är oftast syntetiskt framställda och ger en hög sötningseffekt. De vanligaste är; Acesulfam K (E 950), Aspartam (E 951), Cyklamat (E 952), Sackarin (E 954) och Sukralos (E 955).

Alla sötningsmedel som används i livsmedel är godkända och bedömda som säkra vid en viss halt, som kallas för accepterat dagligt intag (ADI-värde).

Apoteket följer livsmedelsverkets rekommendationer och bevakar kontinuerligt nya forskarrön.

Vad kan kosttillskott bidra med till huden?

Kosttillskott är en koncentrerad form av vitaminer och mineraler samt bioaktiva substanser. De ingår i viktiga fysiologiska funktioner i kroppen som exempelvis underhållande och uppbyggnad av hudceller och kollagen.

För huden fungerar ämnena oftast som fuktgivare, stimulerar uppbyggnad eller verkar som skyddsmekanism mot yttre påfrestningar och temperatursförändringar.

Många vitaminer hittar du både i hudvård och i kosttillskott. Här kommer några exempel:

 • Vitamin C och E är klassiska ingredienser inom hudvård och kostillskott. De är antioxidanter som oskadliggör fria radikaler och på så sätt skyddar de huden mot yttre påfrestningar, som luftföroreningar och UV-strålning.

 • Vitamin B5 är en fuktbindare som både ger fukt och motverkar förlust av fukt. Den gör huden mjuk och ökar elasticiteten i huden.

 • Vitamin B3, även känd som niacinamid, har en utslätande effekt, ökar elasticiteten och kan hjälpa vid hyperpigmentering.

 • Vitamin A är mer känd som retinol. Den sätter igång hudförnyelsen och är därför en bra anti-age-ingrediens. Vitamin P är en nykomling inom hudvård. Det är bioaktiva ämnen som kallas för flavonoider som tillhör gruppen polyfenoler. De kommer från växtriket och fungerar som en antioxidant som mot yttre påfrestningar.

Vad ska du som vegan eller vegatarian tänka på?

Om du är vegan eller vegetarian är det viktigt för kroppen att få i sig samma typ av näringsämnen som finns i kött, fisk och ägg. Viktigast är mineraler som järn, zink och selen samt vitaminerna B12 och D.I en vegansk kost är även näringsämnen som omega-3 fett, kalcium, jod och vitamin B2 viktiga att hålla extra koll på. Att äta bönor, ärtor och linser är bra.

Det är bra att även variera med quorn och tofu, eftersom det innehåller mycket protein och fiber. Kroppen kan däremot ha svårare att ta upp det järn och zink som finns i vegetabilisk mat.

Fånga upp järn med C-vitamin

Ett tips är att äta mycket vitamin C, då fungerar upptaget av järn bättre. Vitamin C finns i bland annat citrusfrukter, kiwi, kål, broccoli och paprika.

För att underlätta kroppens upptag av zink kan du äta fullkornsbröd till varje måltid, och addera lite nötter och frön. Selen kan du även hitta i nötter som paranötter och frön samt i baljväxter och spannmålsprodukter.

Viktigt med B12 tillskott

Vitamin B12 finns endast i kött och mejeriprodukter och studier visar att det är svårt för vegetarianer att få i sig tillräckligt med vitamin B12. Eftersom veganer inte äter animalisk mat alls så är det ännu svårare att få i sig tillräckligt med B12.

Mindre strikta vegetarianer har också tendens att ha för låga B12 nivåer. Därför är det viktigt att en vegansk och vegetarisk kost kompletteras med B12 tillskott eller berikade livsmedel.

Livsmedel som innehåller D-vitamin

För att få i dig tillräckligt med vitamin D är det bra att dricka havre-, mandel- eller sojadryck. Det finns även vitamin D i berikade mejeriprodukter, äggula för lakto-ovo vegetarianer och i vissa svampsorter för veganer.

Dessutom bildar huden, med hjälp av solen, vitamin D under sommarmånaderna. Men för veganer och vegetarianer är detta sällan tillräckligt och det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D. Därför behöver du oftast komplettera med Vitamin D tillskott under hela året.

Livsmedel som innehåller Omega-3

Eftersom den veganska kosten exkluderar allt som är animaliskt så finns det en del andra näringsämnen som veganer specifikt behöver ha extra bra koll på. Veganer behöver se till att de får i sig tillräckligt med fleromättade fetter som omega-3 som finns i rapsolja och linfröolja.

Algolja är en bra källa av den längsta av omega-3 fettsyrorna, DHA, som är viktigt för hjärnan, synen och hjärtats normala funktion. Jod finns även i vissa algoljor och andra algtillskott samt i joderat salt.

Övriga vitaminer och mineraler

Andra viktiga vitaminer och mineraler är riboflavin eller vitamin B2 som du hittar i berikade vegetabiliska drycker, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter.

Även kalcium är ett extra viktigt mineralämne som veganer behöver tänka extra på att få i sig via kosten. Det finns i sesamfrön, mandel, grönkål, broccoli, vitkål och baljväxter samt berikade vegetabiliska drycker.

Vegetabiliska oljor

Vegetabilisk olja är en fet vätska som kommer från oljeväxter som palm, solros och raps. Vegetabiliska oljor består som regel av flera olika fettsyror med skilda egenskaper.

Ofta genomgår de vegetabiliska oljorna flera processteg innan de används. De primära användningsområdena för vegetabilisk olja är inom livsmedelsindustrin och som motorbränsle (biodiesel). 

Palmolja är den överlägset vanligaste vegetabiliska oljan. Det beror på att oljepalmen är den växt som ger mest olja per ytenhet. Palmolja är omdiskuterat bland annat på grund av att palmplantager anläggs där det tidigare fanns regnskog.

Kan citronsyra orsaka allergisk reaktion?

Citronsyra produceras naturligt i våra celler. Ni känner säkert till citronsyracykeln från kemilektionen som förklarar hur citronsyra har en central roll i cellernas utvinning av energi.

Citronsyra är därmed ett kroppseget ämne och är inget immunförsvaret kan reagera på. Vid allergi reagerar du på proteiner och citronsyra är inte ett protein.

Varför används citronsyra i livsmedel?

Det ingår oftast i produkter som en pH justerare. Citronsyra sänker pH i en produkt och ingår oftast i kombination med Sodium hydroxid som höjer pH-värdet. Genom att tillsätta pH- justerare i en produkt så går det att uppnå ett optimalt pH-värde för produkten.

Justering av pH-värdet är viktigt för produkter avsedda för intimområdet där ett lägre pH är önskvärt och för en del konsveringsmedelsystem vars effektivitet beror på pH-värdet.

Citronsyra är en livsmedelsgodkänd tillsats (E330) som används som antioxidantmedel. Det tillsätts i livsmedel för att hindra fett från att härskna och oxidera.

Hur framställs citronsyra?

Citronsyra framställs oftast genom en jäsningsprocess. Kolhydrater får jäsa med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger. Mögelsvamp finns inte kvar i slutprodukten citronsyra utan det fungerar som ett maskineri för att få fram citronsyran.

Det är inte tillåtet att använda stammar av Aspergillus niger som producerar gifter för att framställa citronsyra. Den här framställningsmetoden är inte ovanlig utan liknade princip används för att ta fram andra ämnen som hyaluronsyra och etanol.