Jessica Blockström har varit skönhetsredaktör i 20+ år varav större delen på Femina. Hon älskar att testa, dofta på och värdera nya produkter för att kunna guida läsarna fram till vettiga val.

I den här intervjun vill Jessica fokusera på ingredienser som du med känslig hy borde se upp för samt vad som gjort att vi på Apoteket aktivt valt att ta bort produkter med ingrediensen cyklopentasiloxane. 

Frågor & svar

Man läser lite då och då att huden skulle ha lättare att ta till sig naturliga ingredienser jämfört med syntetiska eftersom kroppen känner igen dem lättare. Stämmer det?

Det finns ingen vetenskaplig grund bakom det påståendet. Huden kan inte skilja på ursprung utan på den kemiska strukturen, exempelvis bensoesyra från lingon är precis samma som bensoesyra framställt på ett labb.


Många upplever att de har känslig hy idag. Vilken ingrediens är det som flest reagerar på och vad är viktigt när man väljer produkter om huden lätt blir irriterad och röd?

Oftast handlar det om något konserveringsmedel, växtextrakt eller parfym. Har man känslig hy så tycker jag att man alltid ska undvika parfymerade produkter. Även om man inte reagerar direkt så kan man successivt utveckla allergi eller få reaktion i form av rödhet, sveda och torrhet.

Det finns många bra oparfymerade produkter som är anpassade för känslig hy genom att det redan är testat på känslig hy.

Jessicas topp 5-produkter på Apoteket

  1. La Roche-Posay Toleriane Ultra Eye
  2. IDUN Minerals Eir vattenfast mascara
  3. St Tropez Gradual Tan Lotion
  4. Apoliva Argan & Almond Shower Oil
  5. Apoliva Enzympeeling

Det finns en ingrediens som jag funderat mycket kring och det är cyklopentasiloxane. Det är en väldigt vanlig ingrediens i håroljor och primers och förekommer ofta i ganska stor mängd.

Apoteket har valt att ta bort alla produkter som innehåller cyklopentasiloxane. Varför tycker ni att man ska se upp med just denna?

Precis som du konstaterat så är det en vanlig ingrediens som används i hög utsträckning och i hög halt i flera skönhetssprodukter. Vi använder också många olika skönhetsprodukter varje dag och kan då exponeras för en hög dos.

Cykliska silikoner har dåliga hälsoegenskaper och mycket dåliga miljöegenskaper. Allt detta sammantaget gör att ingrediensgruppen inte bedöms som bra att använda och borde successivt fasas ut ur skönhetsprodukter.

 

Vill du läsa fler intervjuer med skönhetsredaktörer? Se hela listan här.