Annahita Yazdi jobbar som skönhetsskribent och driver bloggen Whinar.se. Hon är en feminist, antirasist och jurist som tycker att kritiskt tänkande och ett flexibelt ego är två viktiga verktyg som vuxna måste ha. 

Hennes frågor till våra hudvårdsexperter är både vetenskapliga och politiskt vinklade men grundar sig i en nyfikenhet som vi gladeligen hjälper henne att få svar på. 

Frågor & Svar

Hur känns det för er, som har en gedigen utbildning i den vetenskapliga traditionen, när "ekofolk" säger saker som att kroppen absorberar allt man smörjer på huden?

Det är verkligen en bra fråga, framförallt känner man frustration över att det sprids så mycket felaktigheter på internet. Någonstans saknas förståelse för grundkemi och biologi.

När man förstår hur kroppen fungerar och hur vår kropp faktiskt hanterar främmande ämnen och även kroppsegna substanser så är det nog lättare att sätta saker i sitt perspektiv.

Ett ämnes ursprung spelar inte en roll utan vår kropp reagerar på ämnets egenskaper, som i grunden handlar om hur ämnet ser ut och har för struktur. 

Det är inte alltid enkelt att förstå det här med hudvårdsingredienser och hur det påverkar vår kropp och miljön. Ibland behöver man vara skeptiskt men oftast blir diskussionen om farlighet i kosmetika extremt överdriven.

 

När kan man säga att naturliga ingredienser är bättre än syntetiskt?

Det går inte riktigt att säga eftersom det beror på ämnets egenskaper och inte hur det tagits fram. Det är den kemiska strukturen som avgör om ett ämne/ingrediens är bra eller dålig för hälsan och miljön. Det har alltså ingen betydelse om samma ämne/ingrediens extraherats från en växt eller är framtaget på labb.

Sen är det svårt att jämföra naturligt med syntetiska ingredienserna, det är lite äpplen och päron. Detta eftersom naturliga råvaror innehåller en mer komplex blandning av olika ämnen och renas inte upp i samma utsträckning som syntetiska ingredienser. Det kan exempelvis innebära en större risk för irritation och allergi.

 

Vilken är den bästa ingrediensen mot fet hy?

En ingrediens som har absorberande egenskaper, som kan absorbera sebum, vilket det flesta mineralföreningar har. Det kan till exempel vara lera, även kallat bentonite, kaolin eller clay i ingrediensförteckningen. Kiseldioxid (silica) är också en bra absorberande ingrediens.


Vill du läsa fler intervjuer med skönhetsredaktörer? Se hela listan här.