När får det kallas ekologiskt eller naturligt?

pexels-tomaz-barcellos-1987301.jpg

 

Det finns ingen lagstiftning på hur stor andel som krävs för att få kalla en produkt ekologisk men det finns några olika tredjepartsmärkningar, exempelvis Cosmos.

Cosmos kräver att 10-20 % av ingredienserna ska vara ekologiska, och resterande naturliga. Det kanske låter lite, men den största ingrediensen i kosmetika är ofta vatten, och vatten kan inte vara ekologiskt.

När det gäller naturlig hudvård finns det också tredjepartsmärkningar och oftast är kravet att minst 95 % av produkten ska vara av naturligt ursprung. 

Ekologiska ingredienser

Ingredienser som är framodlade enligt ekologisk odlingsstandard, till exempel ekologisk aloe vera eller ekologisk arganolja.

Naturliga ingredienser

Alla ekologiska ingredienser är naturliga ingredienser, det vill säga att de kommer från naturen, men det finns ämnen som endast kan betraktas som naturliga, till exempel vatten eller mineraler.

Apotekets ekologiska hudvårdsprodukter ska innehålla

  • Minst 95% naturliga ingredienser och minst 20% ekologiska ingredienser (minst 10% för produkter man sköljer av)

  • En låg halt eteriska oljor och parfym.

Halterna av eteriska oljor och parfym hålls låga för att minimera allergirisken.

Syntetiska ingredienser

I traditionell hudvård ingår nästan alltid syntetiska ingredienser. Det kan vara ingredienser som är kopior av naturliga ämnen som man har karakteriserat i naturen, exempelvis konserveringsmedlet bensoesyra i lingon, och då kallas för naturidentiska ämnen.

Hyaluronsyra är ett annat exempel på ett ämne som kan framställas på syntetisk väg, eller från till exempel snigelslem. Många ingredienser kan ha naturligt ursprung och tas fram på syntetisk väg.

Andra ämnen som inte finns att hitta i naturen kallas för syntetiska, till exempel konserveringsmedlet phenoxyethanol. Sammantaget är det ingredienser som är framställda i labb och har oftast petroleumursprung.

Apotekets krav på ekologiska hudvårdsprodukter

I dagsläget finns det ingen lagstiftnings som ställer krav på hur stor ekologisk andel som behövs för att få märka en produkt som ekologisk. Eftersom man inte heller alltid kan ta fram en 100% ekologisk produkt så är det inte enkelt för konsumenten att göra ett medvetet val.

Inom Europa finns flera olika tredjepartsmärkningar, oberoende märkningar, som ställer krav på vad som får kallas ekologisk. Vi har kollat igenom alla olika kriterier och valt att utgå ifrån Cosmos krav på andelar ekologisk och naturligt innehåll.

Cosmos står för The European Cosmetics Standard Working Group som satt upp gemensamma krav för flera tredjepartsmärkningar som Ecocert, Soil Association, Cosmebio med flera.