Akne - vanligt och ofarligt

Akne – kan uppstå när som helst i livet

Att påbörja en rutinbaserad behandling är ett stort steg mot ett liv med mindre klåda och smärta som kan uppstå vid akne. Men kom ihåg - varje människa är unik, en behandlingsform som fungerar för någon annan kanske inte fungerar lika bra för dig.

De flesta får sin akne under tonåren och har då och då problem med finnar. Det beror på att produktionen av könshormoner ökar i tonåren. Detta leder till att mer fett bildas. I åldern 12-16 år har var tredje tjej eller kille akne som är så besvärlig att den behöver behandlas.

Om du som vuxen får akneliknande utslag så kan det vara en annan hudåkomma än akne. Det kan också vara något speciellt som ger utslagen, till exempel stark sol eller vissa läkemedel.

Behandling av akne

Även om det är svårt att själv behandla akne så finns det behandlingar som du kan prova. Var beredd på att det kommer att ta flera veckor eller månader tills du ser en förbättring från och med att du börjat din behandling av akne.

För fet hy med pormaskar och enstaka finnar

Vid lindrig akne kan du använda Aco Acnelösning eller Aco Acnegel en till tre gånger om dagen. Medlen innehåller salicylsyra och rengör feta hudområden, förebygger och behandlar lindrig till måttlig akne.

Återfukta huden med en fettfri och återfuktande gel eller som gör huden mjuk utan att täppa till porerna.

För fet hy med pormaskar och flera finnar

Måttlig akne med fler finnar eller varblåsor kan behandlas med Basiron AC gel eller Basiron AC Wash som innehåller bensoylperoxid och har en bakteriedödande effekt på bakterien som ofta orsakar Akne.

Huden bör tvättas noga innan läkemedlet appliceras, tvätta morgon och kväll med produkter som är milda men också anpassade till fet, oren och aknebenägen hud, exempelvis Basiderm Oil Control Foam Wash mousse.

Aknebehandlingen kan göra huden uttorkad och irriterad, det är viktigt att återfukta med en fettfri och återfuktande kräm eller gel som är anpassad till aknebenägen hud.

Börja alltid med den svagare styrkan 5 %. Om du efter 4-6 veckor inte märker någon effekt kan du gå över till 10 %. Se upp med hår och kläder då gelen kan bleka eller missfärga dem.

Rengöring av fet hy

  1. Rengör morgon och kväll för att avlägsna make up och smuts från huden.
  2. Mild tvål eller rengöringsgel som rekommenderas för bland/fet hud tar bort överflödigt talg och rengör huden.
  3. Följ upp med djuprengöring.
  4. Använd ansiktsvatten efter tvätt
  5. Ansiktsvatten tar bort rester av make-up, ger fukt till huden och öppnar upp huden för efterföljande produkter.

Återfuktning av fet hy

Även fet hy kan kännas torr efter all behandling och kan därmed behöva återfuktning.

När du gör rent ansiktet försvinner en del av hudens naturliga fukt och fett samtidigt med smutsen, även om du använder ett milt rengöringsmedel. En ansiktskräm med fuktighetsbevarande ämnen återställer balansen och förstärker hudens naturliga fetthinna samt förhindrar avdunstningen.

På vintern sjunker luftfuktigheten ute och gör att din hud lättare blir torr. I kombination med den torra, uppvärmda inomhusluften blir det svårare för din hy att behålla fukten. Fet hy kan bli normal och torr hy kan bli mycket torr på vintern.

Under sommarmånaderna torkar sol och salta bad ut huden i ansiktet. Tänk på att duscha bort saltvattnet så fort du kan och smörj in ansiktet med en kräm som passar din hudtyp.

Var försiktig med kombinationer

Vissa akneprodukter kan ha avflagnande, irriterande och uttorkande effekt på huden. Var därför försiktig med att kombinera flera olika typer av produkter, oavsett om det är hudvård och läkemedel, som var för sig har sådan verkan.

Det gäller inte bara läkemedel, utan även hudvårdsprodukter. Om de inte är avsedda att användas ihop det vill säga, som t.ex. produkter i rengöringsserier.

Var särskilt försiktig med vilka hudvårdsprodukter du väljer om du använder medel mot måttlig eller svår akne och använder någon receptbelagd medicin mot akne eller ett receptfritt medel med bensoylperoxid.

I dessa fall kan det vara bättre att använda en skonsam rengöring och återfuktande kräm. På Apoteket finns ett brett sortiment av ansiktsvårdsprodukter som är speciellt anpassade för dig med fet hy och akne.

Svår akne bör behandlas av läkare

Har du akne med hårda knölar i huden så ska du inte låta den läka av sig själv eftersom du då riskerar att få ärr. Du bör istället uppsöka läkare för behandling om du har svår akne. Det finns receptbelagda läkemedel som brukar ge bra resultat.

Var vaksam och uppsök läkare om du

  • Får rikligt med varblåsor och/eller stora ömmande knölar
  • Följt råden under Om akne i 6-8 veckor och ändå inte blivit bättre
  • Som vuxen får akneliknande utslag i större omfattning

 

> Få enkelt hjälp med bedömning, behandling och recept hos Doktor24.