Vårda diabetesfoten ömt

Risken att drabbas av smärtsamma och svårläkta fotsår är större för patienter med diabetes. Därför är det extra viktigt för dem att ta hand om sina fötter på rätt sätt. Att undersöka, fotbada och smörja dem kan göra hela skillnaden! 

En del diabetespatienter har sämre känsel i sina fötter på grund av nervskador, så kallad neuropati, som uppstår när nervtrådarna delvis förstörs efter många år av för höga blodsockervärden. Det kan i sin tur göra det svårare att upptäcka små skador och sår. I värsta fall för sent, när fotsåret redan är ett faktum och det kan ta lång tid för det att läka. Orsaken är att läkningsförmågan för en person med diabetes ofta är nedsatt på grund av försämrad blodcirkulation.

– För att undvika detta är förebyggande fotvård otroligt viktig. Satsa tid och pengar på fötterna och ta dem på allvar, råder Marie Mattsson som är fotterapeut på Diabetescentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

En daglig rutin

Enligt henne är det absolut bästa att ha en daglig rutin där fötterna både tvättas och smörjs in med mjukgörande salva. Fotbad rekommenderas en gång per vecka i antingen mild tvållösning eller såpa och det är bra att fila försiktigt med en sandpappersfil efteråt.

– Men fotfil av stål är förbjudet och använd aldrig fotsalt. Det torkar ut huden. Det är också viktigt att inte smörja med salva mellan tårna eftersom det kan orsaka svamp som i sin tur leder till ett sår, förklarar Marie Mattsson.

Att gå barfota bör också undvikas. I stället är det viktigt att välja skor med omsorg. De ska vara stabila med gott om utrymme för tårna och bör köpas på eftermiddagen när fötterna är som störst. Strumporna ska helst vara av ull eller bomull i rätt storlek och sitta bra på foten. Stödstrumpor är inte till för alla utan brukar rekommenderas av medicinsk personal.

Titta på fötterna

– Viktigast av allt är att undersöka fötterna, helst varje dag. Leta till exempel efter sår, sprickor, förhårdnader och rodnader. Ta gärna hjälp av en anhörig eller av en spegel om det är svårt att se, säger Marie Mattsson.

Om ett litet sår upptäcks går det bra att försöka behandla det själv. Men det är viktigt att bara använda produkter som är lämpliga för patienter med diabetes. De bör till exempel undvika olika typer av täta plåster som inte släpper in tillräckligt mycket luft. Om såret inte läker efter några dagar är Maries uppmaning tydlig.

– Sök vård direkt om du upptäcker att såret inte läker. Alla stora sår har någon gång varit små och ju tidigare de tas om hand desto bättre!

Tips:

Gör gärna fotgymnastik – knip med tårna, stå på tå, trampa och cirkla med fötterna. Det förbättrar blodcirkulationen!

Text: Pia Hellsing

Foto: Burger/Phanie/Sjöberg bild

Kvinna som badar fotbad i trädgården

Så tar du hand om fötterna

  • Inspektera fötterna dagligen, speciellt mellan tårna. Använd spegel om det behövs. Leta efter sår, sprickor eller andra hudförändringar.
  • Tvätta fötterna regelbundet, torka ordentligt mellan tårna. Fotbad rekommenderas varje vecka i 37 graders vatten.
  • Smörj fötterna dagligen, men inte mellan tårna.
  • Klipp naglarna ofta och rakt, fila bort vassa kanter.
  • Använd skor med god passform och alltid med strumpor. Töm skorna på grus och gå aldrig barfota.
  • Byt strumpor varje dag, vänd eventuell söm utåt, undvik resår.

  

Tillbaka till temasidan om fötter