Vaccinationer

Här kan du läsa om några av de sjukdomar du har möjlighet att vaccinera dig mot hos oss på Apoteket.

Klicka här om du önskar se vilka utvalda apotek som erbjuder vaccination, samt prislista.

Om du haft vattkoppor någon gång i livet kan du riskera att drabbas av bältros i ett senare skede. Detta på grund av att det virus som orsakar vattkoppor kan aktiveras på nytt och då i form av bältros. Du kan dock inte få bältros genom att träffa någon som har vattkoppor.

Risken att få sjukdomen ökar med åldern och de flesta drabbas efter 50 års ålder. Tyvärr är det också så att ju äldre du är när du får bältros, desto besvärligare tenderar sjukdomen att bli. Du kan vaccinera dig mot bältros om du är över 50 år och inte lider av nedsatt immunförsvar. Vaccinet tas endast vid ett tillfälle.

Vaccinera dig mot influensa hos oss

Influensa är en virussjukdom som oftast smittas genom luften till exempel när någon är sjuk, hostar, nyser eller andas ut. Vid influensa är det vanligt att man får ont i kroppen, feber, huvudvärk och hosta. Det tar ofta ungefär en vecka att bli frisk och efteråt kan man känna sig trött i flera veckor. Men den kan också vara lindrigare och mer likna en vanlig förkylning.

Du kan drabbas av influensa flera gånger. Det är nämligen olika virusstammar som orsakar influensa från år till år. Därför ändras också sammansättningen av influensavaccinet inför varje säsong. För att minska risken för att få influensa behöver du vaccinera dig varje år. Enligt Folkhälsomyndigheten tar det cirka två veckor tills vaccinet ger effekt och effekten vara ungefär sex till nio månader.

Från och med 11 november erbjuder vi influensavaccinering på nedan apotek. Som medlem i Apotekets kundklubb får du 50 kronor rabatt*.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer över 65 år och riskgrupper** att vaccinera sig mot influensa och pneumokocker. Som en del av vårdvalet i Stockholm och Uppsala kan hemmahörande personer i dessa regioner som är över 65 år eller personer tillhörande en riskgrupp vaccinera sig kostnadsfritt på våra vaccinationsapotek mellan 19 november 2019 och 28 februari 2020. Se vilka riskgrupper längre ner.

På vissa apotek erbjuds tidsbokning och Drop-in i mån av tid. Kolla på respektive apotek vad som gäller.

*Ord pris 300kr. Erbjudandet gäller till och med 31/12 2019 eller så länge lagret räcker. 

**För aktuella riskgrupper se 1177.se eller längre ner på sidan.

Läs mer om influensasymtom och smitta

 

 

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Om man har otur kan sjukdomen orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Läs mer om fästingburna sjukdomar 

TBE sprids västerut och söderut i Sverige. Man rekommenderar därför vaccination för dig som vistas längre perioder i någon av dessa riskområden. Då vaccinet behöver ges vid upprepade tillfällen för att uppnå fullgott skydd, är det bra att påbörja vaccinationen i god tid innan fästingsäsongen börjar.

Hepatit A

Hepatit A kan orsaka huvudvärk, feber, trötthet och värk i leder. Man kan även må illa och kräkas samt få en gulfärgad hudton. Sjukdomen läker så småningom ut men tröttheten kan bestå länge. Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via förorenat vatten eller via förorenade livsmedel. Smittan kan också överföras mellan människor vid slarv med handhygien.

Sjukdomen förekommer främst i länder där dricksvattenhygienen är dålig. Högriskområden för Hepatit A är Syd-och Centralamerika, Afrika, Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Skall du resa till något utav dessa ställen bör du vaccienra dig mot Hepatit A. En dos räcker innan resa för tillräckligt skydd. Efter en andra dos har du sedan skydd mot sjukdomen i 30 år.

Hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som ger inflammation i levern. En av tjugo vuxna som får Hepatit B utvecklar en kronisk variant som kan ge allvarliga leverskador som följd.

Viruset finns i blod och kroppsvätskor och smittan överförs om du får in smittat blod i kroppen. Du löper också hög risk att smittas vid oskyddade sexuella kontakter. Smittan kan även spridas om du sticker dig på använda kanyler, eller via piercing, tatuering eller akupunkturnålar.

Hepatit B finns i hela världen men är mest utbrett i Afrika, Asien och Sydamerika. Vaccinationen tas vid tre tillfällen varav de första två skall tas innan avresa. Du bör därför påbörja vaccinationen minst en månad innan du skall ut och resa.

Polio

Polio är en sjukdom som i värsta fall kan leda till förlamning. Det är en virussjukdom som sprids via avföring, förorenat vatten och förorenad mat.

Polio sprids numera främst i Afghanistan, Pakistan och Nigeria. Men sjukdomen kan förekomma även i andra länder där vaccinationsgraden och kvaliteten på sjukvården inte är tillräcklig av olika skäl. Se Folkhälsomyndighetens information om vilka regioner som anses sårbara.

Poliovaccin ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet och därför har majoriteten av alla under 50 år ett bra skydd mot sjukdomen, efter de fyra rekommenderade doserna. Rekommendationen för vuxna är att vaccinera sig med en femte dos om det gått mer än 10 år sedan den senaste inför besök i ett land med polio.

Om du är född mellan 1948-1959 har du fått ett svagare vaccin och rekommenderas därför alltid att vaccinera dig med en femte dos innan du reser till ett land med polio.

Kolera

Kolera kan orsaka kraftiga diarréer med uttorkning som följd. Sjukdomen orsakas av en bakterie som finns i förorenat vatten. Smittan kan också spridas genom mat som inte är genomkokt eller genomstekt.

Kolera är mest utbrett i Asien, Afrika och Sydamerika. Man rekommenderar vaccination mot kolera om du skall resa till ett land med pågående koleraepidemi eller om du skall vistas i ett område där kolera finns under en längre period än tre månader.