Bli vän med din atopiska hud – en vänskap värd att vårda

Atopiskt eksem, även kallat böjveckseksem, är en av de vanligaste hudsjukdomarna här i landet. Atopiker har ofta torr hud med en bristfällig skyddsbarriär vilket gör att huden lättare inflammeras och skadas. 

Symtomen vid atopiskt eksem kan variera. Vissa har bara mildare besvär med rodnad, torr och kliande hud samt mindre utslag, andra får stora besvär med intensiv klåda och plågsamma utslag med skorpbildning, sprucken hud och vätskande sår på stora delar av kroppen. Vi rekommenderar vårdkontakt om du misstänker att du har atopiskt eksem.  

På många av våra apotek finns diplomerade hudvårdsrådgivare som gärna hjälper till med råd och tips för att göra vardagen lättare för alla atopiker. 

Visste du att?

Atopiskt eksem främst beror på en dåligt fungerande hudbarriär. Därför är mjukgörande produkter grunden i din behandling. Den defekta hudbarriären gör huden mer känslig för virus, bakterier och eventuellat allergener. 

Det blir också svårare att behålla fuktigheten i huden. Det kan leda till en torr och kliande hud, vilket i sin tur kan ge eksem. 

Handeksem under covid-19

I coronatider ska vi tvätta händerna ofta och länge. Det sliter på hudbarriären och kan framkalla handeksem, särskilt hos dem som har eller har haft atopisk ­dermatit. Maria Bradley, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset berättar att många nu söker för handeksem.

Smörjtips och smörjschema

Ställ mjukgörande produkter på olika ställen där hemma. Då finns de alltid nära till hands när du behöver smörja. Ta med några små tuber i väskan eller fickan när du går hemifrån.

Det är skillnad på mängden fett och fukt i olika mjukgörare:

  • Salva har som främsta syfte att tillföra fett. Rekommenderas vid torr hud.
  • Kräm innehåller inte lika mycket fett som salva, men är mindre kladdig och torkar snabbt. Släpper igenom fukt, så att huden kan andas.
  • Lotion innehåller mer vatten än kräm. Lätt att arbeta in och torkar snabbt, men tillför begränsat med fukt.

100%

Mjukgörande krämer ger bättre effekt om du smörjer in dem inom ett par minuter efter dusch eller bad, när huden fortfarande är fuktig.

Undvik att gnugga in mjukgöraren. Smörj hellre upp och ner eller i cirklar. Den bästa smörjningen är den som blir av!

Ladda hem Smörjschemat här

Behandlingstrappa

Atopiskt eksem behandlas efter svårighetsgrad utifrån en behandlingstrappa.
Här är en film från patientföreningen Atopikerna som gör det lättare att förstå vad stegen innebär i denna trappa.

Se filmen på atopikerna.se

Lär dig mer om atopiskt eksem

Vad är atopiskt eksem?, Hur vanligt är det? Hur känner man igen atopiskt eksem? Vilka generella rekommendationer finns för hudvård? Här finns svar på dina frågor.

Vanliga frågor och svar

Visste du att det finns en patientförening för personer som lever med atopiskt eksem och deras närstående.

Läs mer om Atopikerna här

Vektoriserad logga Ato.jpg