Inför resan

Reseintyg, PCR- och antigentest - så hjälper vi dig som ska resa

Du är inte ensam om att undra kring reseintyg, vaccinationer och tester om du tänkt åka utomlands i sommar. Här får du den mest relevanta informationen om vad du måste ha koll på och vart du kan vända dig för tester. 

När många länder nu väljer att öppna upp sina samhällen väljer fler och fler att resa utomlands. Vi på Apoteket har fått många förfrågning i butik kring intyg och hur du som ska resa ska gå tillväga för att få ett sådant.

Här är information om vad som gäller angående intyg och annat som är viktigt att tänka på vid resor i sommar.

Reseintyg PCR-test

Många länder kräver fortfarande intyg på negativt PCR-test för inresa. Doktor24 erbjuder tjänsten på tre orter: Stockholm, Malmö och Sundsvall. Svar på test samt intyg fås inom 48 timmar från provtagning.

  • Det är viktigt att komma ihåg att en förutsättning för friskintyg/reseintyg är att testet utförs av eller under övervakning av vårdpersonal.
  • PCR-testen som köps via Apotekets e-handel eller som är kostnadsfritt via sjukvårdsregionerna och bokas via 1177 vid symtom, så kallad egenprovtagning, inte kan fås med intyg.

Bokning av tjänsten PCR-test med intyg görs via Doktor24, i appen eller på deras webbplats.

> Kom till bokning av PCR-test här.

Reseintyg antigentest

Fler och fler länder godtar numera antigentest med friskintyg. Doktor24 erbjuder tjänsten på nio orter (Stockholm, Malmö, Halmstad, Västerås, Örebro, Norrköping, Luleå, Töcksfors, Växjö).

  • Samma krav som för PCR-test gäller för antigentest, dvs. att testet utförs av eller under övervakning av vårdpersonal.
  • Antigentesterna som köps i egenvården kan därmed inte fås med intyg.

Bokning av tjänsten Antigentest med intyg görs via Doktor24, i app eller på deras webbplats.

> Kom till bokning av antigentest här.

Kom ihåg!

Reglerna kring reseintyg kan ändras samt att det i slutändan alltid är du själv som ansvarar för vilket test som gäller om du ska ut och resa.

Vaccinpass

Från 1 juli går det att beställa ett vaccinationsbevis från eHälsomyndigheten. Inom 7 dagar från utförd vaccination rapporteras vaccinationen in till det nationella vaccinationsregistret och det är möjligt att beställa ett bevis.

Från mitten av juli beräknas det också vara möjligt att få ett bevis på negativt test via samma tjänst. En förutsättning för det är att den privata vårdaktören är ansluten till eHälsomyndigheten.

I augusti beräknas det även bli möjligt att få bevis om tillfrisknande via tjänsten. Beställning och mer information finns här.

Vissa länder godtar intyg på endast den första sprutan/dosen. Kom dock ihåg att det alltid är du själv som ansvarar för att kolla upp vilka inreseregler som gäller till respektive resmål. För mer information, gå in på swedenabroad.

TBE-vaccination

Även om fler väljer att resa utomlands i sommar är det många av er som semestrar i Sverige. TBE finns runt om i landet och det är viktigt att säkerställa att skyddet är påfyllt. 

TBE-vaccination kan tas med 7 dagars mellanrum till covid-19 vaccination. Vaccination mot TBE erbjuds på 60 av våra apotek runt om i Sverige. Bokning av TBE-vaccination görs via Doktor24, i appen eller på webbplatsen. Läs mer om TBE-vaccination och covid-19-vaccination här.