Frågor och svar

Undrar du om coronaviruset?

Många är oroliga för coronaviruset. Därför har har vi samlat mer information om det här. Vi vill också direkt säga att det inte råder någon brist på läkemedel, men leveranstiderna kan ibland vara längre än vanligt. Vi jobbar så snabbt vi kan.

Med fullmakt kan du hjälpa andra

Tänk gärna på att du kan hjälpa äldre och sjuka att hämta sina mediciner. Med en fullmakt kan du sköta alla deras ärenden hos oss, både i butik och online. Läs mer om fullmakter här. Du kan också ladda ner en fullmakt från ehälsomyndigheten.

Du kan även hämta ut läkemedel till en vän eller anhöring om du tar med både deras legitimation och din egen legitimation.

Vissa begränsningar 

För tillfället får du bara köpa tre förpackningar paracetamol (t ex Alvedon och Panodil). Dessa begränsningar är ett beslut från Läkemedelsverket och införs så läkemedlen ska räcka åt alla.

Dessutom lämnar vi bara ut receptbelagda läkemedel som räcker för tre månaders månaders förbrukning enligt beslut av Regeringen. Senare kan du hämta för ytterligare tre månaders förbrukning när du förbrukat 2/3 av mängden utlämnade läkemedel.

Förlåt om du får vänta

Coronaviruset gör att vi har mycket stor belastning just nu. Därför är det längre leveranstider av varor som beställs på apoteket.se. Vi gör vårt bästa för att hjälpa alla kunder och skickar beställningarna så snabbt vi kan.

Vi prioriterar ordrar med receptbelagda läkemedel samt Apodos och Dospac. Vänta gärna med att beställa om du inte behöver läkemedel just nu. 

Eftersom det även är längre svarstider hos kundservice för närvarande, så har vi samlat de svaren på de vanligaste frågorna längre ner på denna sida.

Ingen läkemedelsbrist

Just nu har vi ingen läkemedelsbrist. Vi förväntar oss inte heller någon brist under den närmaste tiden. Men det är mycket stor efterfrågan just nu. Därför kan vissa produkter tillfälligt vara slut i hyllorna, men vi fyller på så snabbt vi kan. 

Tänk gärna på sjuka eller äldre innan du handlar eller beställer. Genom att hjälpa varandra kan vi bidra till att hindra spridningen av viruset.

Lagerstatus för efterfrågade varor

Det är stor efterfrågan på handsprit, munskydd, desinfektionsmedel och vissa läkemedel. På Apoteket gör vi allt för att kunna erbjuda dessa varor till alla som behöver dem. Våra leverantörer har svårigheter med att tillgodose alla apotek med de produkter som efterfrågas.

Var är mitt paket?

Om du har beställt ett paket och undrar var det är någonstans så gäller följande: du får ett leveransbesked skickat till din mejladress så fort ett paket skickas från oss. Även därefter kan det ta upp till en vecka innan det kommer fram på grund av mängden paket som skickas just nu. Om du inte har fått något leveransbesked skickat till din mejladress så ligger din order fortfarande i kö hos oss.

Hämta på apotek

Vi skickar ett sms när din order finns klar. Du kommer inte få dina varor snabbare om du kommer till Apoteket och inte har fått information om att din leverans finns att hämta. Vi rekommenderar dig därför att vänta på smset.

Hur hämtar jag ut ett paket åt någon annan?

Det går bra att hämta ut paket till någon annan. Då gäller detta:

Leverans till apotek

Om paketet är levererat till ett apotek ska du visa bådas legitimation. Det går också bra med fullmakt. Du är dessutom bra om du har med aviseringsinformationen som kommer via sms och/eller mail.

Leverans till postombud

Om paketet är levererat till ett postombud så kan du hämta ut paketet genom att uppvisa både beställarens och din egen legitimation tillsammans. Om beställaren har PostNords app så kan du också hämta ut paketet om de delar leveransens avi via appen och du sedan uppvisar denna hos postombudet. Då behöver du inte visa någon legitimation.

Övrig information

För mer information om coronaviruset så rekommenderar vi att besöka vår informationssida om Coronaviruset eller Folkhälsomyndighetens webbplats

Om du är orolig för att du skulle kunna vara smittad själv så bör du kontakta 1177 för rådgivning.

1177 har väldigt hög belastning just nu med mycket frågor och oro kring Coronaviruset.