Tidningen Apoteket nr 4/2006

Låt barnen leka ute så mycket som möjligt, lär dem att tvätta händerna och inte peta i näsan – det är några tips om du vill undvika förkylning, som trots namnet inte alls har med kyla att göra.

Innehåll:

  1. Så tar du hand om ditt förkylda barn
  2. Mycket smittsamt
  3. Så lindrar du...
    1. ...snuva och nästäppa
    2. ...hosta
    3. ...feber
  4. Kontakta läkare
  5. Öroninflammation
  6. Råd från Sjukvårdsrådgivningen
  7. Har barnet feber? Här är några tips
  8. Minska förkylningsrisken
  9. Produkter för förkylning hos barn

Så tar du hand om ditt förkylda barn

Förkylningar kan ibland kännas som ett gissel för småbarnsföräldrar. Det lilla barnet har kanske just tillfrisknat efter den senaste förkylningen när de ringer från förskolan och säger att det är dags igen.

– Under de första åren är det inte ovanligt att barn har upp till sju förkylningar om året, säger Bertil Marklund, docent i allmänmedicin vid Göteborgs universitet.

Det finns hundratals olika virussorter som kan ge förkylning. Det är därför man de första åren lätt blir smittad igen. Det är helt enkelt fråga om ett nytt virus som vi inte har några antikroppar emot.
Men förtvivla inte. Efter de första åren har barn "bara" omkring fyra luftvägsinfektioner per år, och i tioårsåldern har de flesta barn ett par förkylningar om året, ungefär som vuxna.

Det första halvåret skyddas barnet mot infektioner tack vare antikroppar från fostertiden och från modersmjölken. Sedan måste barnet självt bilda antikroppar och bygga upp ett eget immunförsvar. Och här är förkylningar viktiga även om man som småbarnsförälder inte alltid orkar uppskatta det.

– Det immunförsvar vi skaffar oss under barnaåren har vi glädje av hela vuxenlivet, säger Bertil Marklund.

Trots namnet har förkylning ingenting med kyla att göra. Anledningen till att förkylningar är vanligare under vinterhalvåret är att både barn och vuxna är mer inomhus och i nära kontakt med andra. Närheten till många barn är orsaken till att barn som går i förskola har fler förkylningar än de som vistas i en liten grupp, hemma eller hos en dagmamma.

Mycket smittsamt

– Förkylning är mycket smittsamt, särskilt de första dagarna, säger Bertil Marklund. Smittan sprids dels genom luften, när den som är sjuk hostar och nyser ut viruspartiklar, dels genom att vi tar varann i hand och annan direktkontakt. Smittan kan också spridas indirekt via leksaker som barnen slickar och suger på.

För det mesta har det förkylda barnet förutom snuva och nästäppa ofta också hosta och ont i halsen. Ibland även feber. Eftersom förkylning orsakas av virus kan sjukdomen inte botas med hjälp av antibiotika. Det är kroppens immunförsvar som måste sköta läkningen, och man kan under tiden bara lindra symtomen och se till att barnet mår så bra som möjligt.

Så lindrar du...

...snuva och nästäppa

– Tidigare trodde man att om barnet hade tjock, gul eller grön snuva var orsaken en bakterieinfektion som skulle behandlas med antibiotika, säger Bertil Marklund. Numera vet man att detta inte är något skäl att söka läkare om barnet i övrigt mår bra.

Men de minsta barnen får ofta svårt att äta om de är täppta i näsan. Om nästäppan beror på intorkat snor kan man droppa eller spraya koksaltlösning i näsan som tunnar ut snoret och gör det lättare att torka bort. På Apoteket finns Renässans koksaltlösning i dropp- eller sprayform. Det går också att göra egen koksaltlösning genom att lösa ett kryddmått (= 1 ml) salt i en deciliter ljummet vatten. För att droppa lösningen i barnets näsa kan man använda en fuktad bomullstuss.

Avsvällande näsdroppar kan användas till barn från en månads ålder (Nezeril) eller som spray från sju månaders ålder. Men innan man köper näsdroppar till barn under sex månader bör man diskutera med barnavårdscentralen eller med apotekspersonalen. Man får aldrig ge avsvällande medel mer än tio dagar i sträck, eftersom medicinen då kan få motsatt effekt och orsaka nästäppa.

Barnet kan ibland få svårt att sova på grund av nästäppan. Försök att få barnet att sova med huvudet högt. Då minskar svullnaden i näsans slemhinnor, och det blir lättare att andas. Bädda med extra kuddar under madrassen eller höj sängens huvudända genom att lägga tjocka böcker under sängbenen.

...hosta

Hosta är en del av kroppens försvar och bör därför inte dämpas i onödan. När barnet hostar upp slemmet rensas luftrören. Ge gärna barnet mycket att dricka eftersom vätska verkar slemlösande. Det spelar ingen roll om drycken är varm eller kall, och vanligt vatten går bra. Om barnet inte kan sova på grund av hostan kan man ge hostdämpande medicin (Nipaxon eller Noskapin lösning) till barn från två års ålder. Hosta blir ofta värre i kyla och ansträngning. Håll barnet inne, om det är kallt och rått ute.

...feber

Små barn får lättare hög feber än vuxna, 39–40 grader är inte ovanligt vid förkylning. Men man bör inte förlita sig för mycket på gradtalet utan i stället bedöma hur barnet mår.

– Feber är en del av kroppens försvar mot infektionen, eftersom virus och bakterier inte trivs i högre kroppstemperatur, förklarar Bertil Marklund. Det finns både det som talar för och det som talar mot att ge barnet febernedsättande medicin. Ibland kan man behöva ge febernedsättande medel för att barnet ska vilja dricka och äta. Å andra sidan har de flesta barn feber kort tid och det är oftast är ofarligt.
Till barn som har fyllt sex månader kan man på egen hand ge febernedsättande medel – hör med apoteket vilka preparat som passar.

Är barnet under sex månader rekommenderar sjukvården att man först talar med barnavårdscentralen.

Kontakta läkare

En förkylning pågår oftast i en till två veckor, men barnet bör ha blivit bättre efter 4–5 dygn.

– Om detta inte sker, om barnet blir sämre eller får andningsbesvär bör man kontakta sjukvården, säger Bertil Marklund.

Man bör vara uppmärksam på om barnet är slött, inte vill dricka eller inte orkar leka eller prata. Likaså om barnet inte piggnar till efter febernedsättande medel.

– Har febern gått ner efter tre-fyra dagar och sedan kommer tillbaka kan det vara en bakterieinfektion som tillstött, och då bör läkare kontaktas, fortsätter Bertil Marklund. Om barn under tre månader får feber, bör sjukvården kontaktas, oavsett gradtal.

Öroninflammation

Öroninflammation är en vanlig följdsjukdom vid förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Om bakterierna förökar sig bildas lätt en varig infektion i mellanörat.

Att barn har ont i öronen en stund kan också bero på förkylningsvirus. Men håller värken i sig mer än några timmar är det troligen öroninflammation. Värken börjar ofta sent på kvällen eller på natten. Om barnet är opåverkat i övrigt kan man ge någon smärtstillande medicin och kontakta sjukvården nästa dag.

Text: Inga-Lisa Andersson

Råd från Sjukvårdsrådgivningen

När ska barnet stanna hemma från förskolan? Ett barn som är sjukt och hängigt bör få stanna hemma och ta det lugnt. En infektion läker snabbare om barnet får vila och sova ut. Kortfattat kan man säga att det sjuka barnet ska hålla sig hemma från förskolan om det

  • Har feber.
  • Är feberfritt, men är så trött och hängigt att det inte orkar med vanliga aktiviteter som att vara ute även om vädret är dåligt.
  • Har en smittsam sjukdom, till exempel halsfluss som är obehandlad eller behandlad kortare tid än två dygn.
  • Behandlas med medicin som kräver hjälp av förskolepersonalen, till exempel antibiotika.

Har barnet feber? Här är några tips

Var inte rädd för febern, men kontrollera hur barnet mår. Det kan vara bra att ta tempen morgon och eftermiddag, och skriva upp resultatet. Ge barnet mycket att dricka, gärna vad barnet tycker om och själv vill ha. Barnet kan gärna vara uppe, låt det själv bestämma sina aktiviteter. I allmänhet kan man utgå från att barn rättar sysselsättningen efter orken. Man kan försöka sänka barnets kroppstemperatur genom att ha det svalt, men inte kallt, i rummet. Barnet bör ha lite kläder på sig. Man kan badda barnet med svalt vatten. Det är vanligt att barnet huttrar och fryser när febern stiger. Man kan då klä på barnet lite extra tills värmen återkommer, för att sedan ta av kläderna igen. Man kan mycket väl gå ut och dra ett litet barn i vagn även vid lite feber. Men det är viktigt att barnet ligger väl skyddat mot vind och kyla.

Minska förkylningsrisken

Lär barnet nysa i en näsduk eller i armvecket istället för rakt ut. Viruspartiklar sprids ett par meter när man nyser. Tvätta händerna och barnets händer flera gånger om dagen, särskilt före och efter måltider. Försök undvika handslag eller direktkontakt med någon som är förkyld eller tvätta händerna efteråt. Försök lära barnet att inte peta sig i näsan eller ögonen. Det är där virus lättast fastnar och sprids. Låt barnet stanna hemma från förskolan en eller två dagar i början av förkylningen, när smittsamheten är som störst. Det är bra om barnet kan vara ute så mycket som möjligt, även på vintern. Undvik rökning i miljöer där barn vistas.

Källa: www.sjukvardsradgivningen.se, Förkylning hos barn.

Se produkter för Förkylning hos barn