Om ApoteketVår syn på läkemedel / Läkemedel och miljö

Läkemedel och miljö

Läkemedel tillverkas och konsumeras av människor runt om i hela världen. Utsläpp från både tillverkning och användning påverkar därför hela jordens natur och miljö. För oss på Apoteket är tillgången till bra och effektiva läkemedel av största vikt. De är livsnödvändiga produkter där nyttan för patienten måste vägas mot bland annat en potentiell miljöpåverkan. Vi är övertygade om att det går att göra mer för att öka engagemanget kring att minska läkemedels miljöpåverkan. För att detta ska gå behöver vi arbeta tillsammans, med myndigheter, leverantörer och inte minst våra kunder.


Läkemedlets kretslopp

Se filmen om läkemedlets kretslopp, från produktion till användning, och vad du ska göra för att minska miljöpåverkan från dina mediciner.

Läs mer och se filmen


Krav på produktion

På Apoteket har vi inte möjlighet att bestämma vilka läkemedel som ska finnas i vårt sortiment. Trots det arbetar vi för att ställa krav på produktionen av både läkemedel och handelsvaror.

Läs om målbilden 


1 500 ton

Mängder av läkemedel används aldrig utan slängs och förstörs. Närmare bestämt cirka 1 500 ton per år i Sverige. När du lämnar in det som blir över på Apoteket hjälps vi åt att minska påverkan på miljön.

Läs mer om resterna 


Stora Läkemedelsinsamlingen

Stora Läkemedelsinsamlingen är ett initiativ med fokus på insamling av överblivna läkemedel på våra apotek. 

Läs mer om läkemedelsinsamlingen