Apoteket är Sveriges mest hållbara varumärke

Apoteket har utsetts till Sveriges mest hållbara varumärke. Utmärkelsen baseras på undersökningen Sustainable Brand Index, där 29 000 konsumenter har fått tycka till om 418 varumärken.

Sedan Sustainable Brand Index började ranka apotek har Apoteket varit etta i branschen och toppar i år även totallistan över de varumärken som svenska konsumenter uppfattar som mest hållbara. Det är tredje gången Apoteket hamnar i topp, senast var 2016 och 2017. 

Vi är stolta och glada över utmärkelsen och ser den som ett kvitto på att svenska folket uppskattar våra satsningar på en hållbar hälsa för både människor och planet.

Vi arbetar för hållbar hälsa varje dag

Varje dag hjälper Apotekets medarbetare svenska folket att få rätt läkemedel och ger kloka råd om hur de ska användas på rätt sätt. För att minska risken för att läkemedel spolas ned i avloppet anordnar Apoteket Sveriges största läkemedelsinsamling och ger bonuspoäng till de kunder som lämnar in läkemedel till oss.   

Större kliv för klimatet

I december 2022 godkände Science Based Targets initiative våra ambitiösa klimatmål. Eftersom Apotekets största klimatavtryck kommer från produkterna vi säljer bjuder vi förstås in våra leverantörer på vår klimatresa. Läs mer om Apotekets gröna lista som visar alla våra produktleverantörer som anslutit sig till Science Based Targets.

Stora pengar räddar liv

Vi bidrar till cancerforskningen tack vare vårt samarbete med Bröstcancerförbundet och försäljningen av rosa band. Två miljoner kronor samlades in till Rädda Barnens arbete för barn och familjer i Ukraina, en liknande insamling pågår nu till förmån för de drabbade av jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Välvald - apotekens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning

Välvald är apotekens symbol som guidar till receptfria läkemedel som lever upp till branschens kriterier. Vi tror att samarbete - även med våra konkurrenter - är nödvändigt för att kunna åstadkomma stora förändringar. Läs mer om vårt banbrytande arbete.

Om Sustainable Brand Index

Sustainable Brand Index är Europas största varumärkesstudie om hållbarhet och har genomförts årligen sedan 2011. I Sverige intervjuades 29 000 respondenter och 418 varumärken på den svenska marknaden bedömdes. Intervjuerna genomfördes mellan november 2022 och februari 2023 och resultatet är statistiskt säkerställt.
Ta del av hela undersökningen här.  

Du har väl inte missat Apotekets Hållbarhetsblogg? 

Apoteket investerar i nytt toppmodernt e-handelslager, dubbla bonuspoäng för miljön och projekt för att hitta alternativ till PFAS. I vår hållbarhetsblogg kan du ta del av aktuella nyheter och intressant information om vårt arbete mot en hälsosam planet bestående av hälsosamma människor.