Apoteket är Sveriges mest hållbara företag andra året i rad

Apoteket har blivit utsett till Sveriges mest hållbara företag för andra året i rad. 11 000 konsumenter har svarat på frågor om bland annat socialt ansvarstagande och miljöansvar i undersökningen Sustainable Brand Index och Apoteket hamnar i topp på listan.

Apoteket är med i undersökningen Sustainable Brands Index sedan fyra år tillbaka och har rankats högst i apoteksbranschen sedan starten. Förra året utsågs Apoteket till Sveriges mest hållbara företag och även i år toppar företaget listan i konkurrens med de 286 största varumärkena i Sverige.

– Vi är mycket glada över utmärkelsen från Sveriges kunder. Vårt långsiktiga och konsekventa arbete med att kvalitetssäkra vårt kunderbjudande och ta aktivt ansvar för vår miljö, uppskattas av våra kunder, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket.

Apoteket bedriver ett medvetet arbete med att utveckla hållbarhetsfrågor med målsättningen att fortsatt vara en ledande hållbarhetsaktör.

– De senaste åren har vi aktivt kommunicerat att vi ställer krav på produkternas innehåll och funktion samt på leverantörernas sociala ansvar och miljöansvar. Vår ambitionsnivå är att alla leverantörer, även de som vi inte kan påverka direkt ska uppfylla Apotekets hållbarhetskrav, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Det senaste året har Apoteket också infört klimatkompensationer för alla leveranser. Parallellt samarbetar Apoteket med olika partners för att hjälpa till att driva utvecklingen mot förnybara bränslen och nya innovativa transportlösningar. Andra exempel på Apotekets insatser för minskad miljöbelastning är samarbeten med vården och läkemedelsindustrin kring hållbar läkemedelsbehandling och insamling av överblivna läkemedel.

– Vi vill göra det enklare att må bra - det innebär att visa stor omsorg om människor och miljö - så vi strävar envetet vidare, säger Ann Carlsson.

Om Sustainable Brand Index:

Sustainable Brand Index är Skandinaviens största varumärkesundersökning med fokus på hållbarhet som görs sedan 2011. Bakom resultat för Sverige ligger 11 000 konsumentintervjuer – både webbenkäter och djupintervjuer – och inbegriper 286 varumärken i Sverige. Utgångspunkten är de 10 principerna om miljöansvar och socialt ansvarstagande i FN:s Global Compact, som sedan kompletteras med konsumenternas uppfattning av hållbarhet samt deras förväntningar och krav på företagen.

Topp 5 hållbara varumärken 2017 enligt Sustainable Brand Index:

  1. Apoteket
  2. Saltå Kvarn
  3. ICA
  4. IKEA
  5. Coop

Läs mer:

Apotekets hållbarhetsarbete 
Apotekets kvalitetskontroll  
Apotekets syn vi Läkemedel 

Har du en fråga?

Hör av dig till oss via vårt kundforum! Där kan du också se vad andra funderar över.

Skicka en fråga

Apotekare tar emot en påse med överblivna läkemedel rån en kund.