Apoteket är Sveriges mest hållbara företag i apoteksbranschen

Apoteket har blivit utsett till Sveriges mest hållbara företag i apoteksbranschen och hamnade på sjätte plats totalt av alla 355 undersökta varumärken i Sverige.Till grund för utmärkelsen ligger svaren från 11 000 konsumenter på frågor om bland annat socialt ansvarstagande och miljöansvar i undersökningen Sustainable Brand Index.

Apoteket är med i undersökningen Sustainable Brands Index sedan sex år och har rankats högst i apoteksbranschen sedan starten. År 2016 och 2017 utsågs Apoteket dessutom till Sveriges mest hållbara företag totalt sett.

– Vi är mycket glada över utmärkelsen från Sveriges kunder. Vårt långsiktiga och konsekventa arbete med att kvalitetssäkra vårt kunderbjudande och ta aktivt ansvar för vår miljö, uppskattas av våra kunder, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket.

Apoteket bedriver ett medvetet arbete med att utveckla hållbarhetsfrågor med målsättningen att fortsatt vara en ledande hållbarhetsaktör.

– De senaste åren har vi aktivt kommunicerat att vi ställer krav på produkternas innehåll och funktion samt på leverantörernas sociala ansvar och miljöansvar. Vår ambitionsnivå är att alla leverantörer, även de som vi inte kan påverka direkt ska uppfylla Apotekets hållbarhetskrav, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Sedan flera år klimatkompenserar vi Apotekets leveranser. Parallellt samarbetar Apoteket med olika partners för att hjälpa till att driva utvecklingen mot förnybara bränslen och nya innovativa transportlösningar. Andra exempel på Apotekets insatser för minskad miljöbelastning är samarbeten med vården och läkemedelsindustrin kring hållbar läkemedelsbehandling och insamling av överblivna läkemedel. För att minska plasten i havet erbjuder Apotekte kunderna att panta bärkassar från utvalda apotek.

– Vi vill göra det enklare att må bra - det innebär att visa stor omsorg om människor och miljö - så vi fortsätter arbeta för ett liv i hälsa, säger Ann Carlsson.

Om Sustainable Brand Index:

Sustainable Brand Index är Skandinaviens största varumärkesundersökning med fokus på hållbarhet som görs sedan 2011. Bakom resultat för Sverige ligger cirka 11 000 konsumentintervjuer – både webbenkäter och djupintervjuer – och inbegriper 355 varumärken i Sverige. Utgångspunkten är de 10 principerna om miljöansvar och socialt ansvarstagande i FN:s Global Compact, som sedan kompletteras med konsumenternas uppfattning av hållbarhet samt deras förväntningar och krav på företagen.

Topp 10 hållbara varumärken 2019 enligt Sustainable Brand Index:

  1. Ikea
  2. Änglamark
  3. Lantmännen
  4. Coop
  5. Ica
  6. Apoteket
  7. Kung Markatta
  8. SJ
  9. Arla
  10. Saltå Kvarn

Läs mer:

Apotekets hållbarhetsarbete 
Apotekets kvalitetskontroll  
Apotekets syn på Läkemedel 

Har du en fråga?

Hör av dig till oss via vårt kundforum! Där kan du också se vad andra funderar över.

Skicka en fråga

Apotekare tar emot en påse med överblivna läkemedel rån en kund.