Testa din hörsel kostnadsfritt

Upp till 1,5 miljoner människor i Sverige har någon form av hörselnedsättning. Nedsatt hörsel är ett problem som finns bland alla åldersgrupper och man räknar med att ungefär var tredje person över 60 har en hörselnedsättning enligt SCB:s årliga undersökningar. Trots det stora antalet väntar många alldeles för länge innan de söker hjälp. Därför fortsätter vi att erbjuda hörseltest hos oss.


Apotekets Hörselkoll är ett kostnadsfritt test som görs i samarbete med Audika, en av Sveriges ledande aktörer inom hörselvård.

Audika arbetar på uppdrag av regionerna i Stockholm, Uppsala, Östergötland och Skåne. Detta är en del av Vårdval hörsel som innebär att regionen möjliggör för privata kliniker att utföra hörselvård. I Stockholm och Skåne finns ”Fritt val”/”Det fria valet” som innebär att du kan välja att prova ut hörselhjälpmedel ur Audikas sortiment och använda en så kallad hörselcheck/rekvisition för hela eller delar av kostnaden.

Vårdval
Vårdval finns i dag i fyra landsting/regioner: Skåne, Stockholms län, Uppsala län och Östergötland. Vårdval inom hörselområdet innebär att personer som behöver hörselhjälpmedel får möjlighet att själv välja mellan flera olika vårdgivare som är auktoriserade (godkända) av landstinget/regionen.


Fritt val av hjälpmedel
I Stockholm och Skåne finns möjlighet till det som kallas fritt val av hjälpmedel. Det innebär att du får en viss summa pengar från landstinget/regionen för att själv köpa hörapparater eller andra hörhjälpmedel. Det kallas för att du får en rekvisition.
Rekvisitionen brukar vara några tusen kronor för en hörapparat. Du kan också lägga till egna pengar och köpa en dyrare apparat än du annars skulle kunna få.

Fördjupad information
1177 Att få hörapparat och andra hörhjälpmedel
https://www.1177.se/Stockholm/behandling--hjalpmedel/hjalpmedel/sa-far-du-ett-hjalpmedel/att-fa-horapparat-och-andra-horhjalpmedel/

Hörselkoll på utvalda apotek
Välkommen på drop-in i mån av tid för hörselkontroll på vardagar på nedanstående apotek. Det finns även möjlighet att skriva upp sig på en bokningslista som finns tillgänglig på respektive apotek nedan från och med en vecka innan, kontakta i så fall aktuellt apotek.

Vecka

Apotek

Besöksadress

v.11 må, ti, ons

 Stenbocken Viksjö Centrum, Viksjöplan 47, 17545 Järfälla

v. 11 ons, tors, fre

Mobilia Mobilia Shoppingcenter, 21432 Malmö

v. 12 må, ti, ons

Fruängstorget Hägersten Fruängstorget 2-6, 12952 Hägersten

v. 13 må, ti, ons

Sparvugglan Brandbergens Centrum, 13660 Haninge

v. 14  må, ti, ons

St Ragnhild Kringlan Gallerian, Storgatan 4-6, 15172 Södertälje

v. 14 må, ons, tors

Väla Väla Centrum,
26036 Ödåkra

v. 17 tis, tors, fre

Skutan Värmdö Köpcentrum, 13444 Gustavsberg

v. 18 må, tis, ons

Vita Björn Sturegallerian 38 11446, Stockholm

v. 18 må, tis, ons

Mårtenstorget Mårtenstorget 2, 22351 Lund

v. 19 må, tis, ons

Flamingon Skärholmstorget 3, 12748 Skärholmen

v. 20 må, tis, ons

Pelikanen  Värsta Allé 9, 16351 Spånga

v. 20 ons, tors, fre

 Mobilia Mobilia Shoppingcenter, 21432 Malmö