Ta hand om fötterna

Hälsprickor, förhårdnader eller fotsvett? Vi hjälper dig att såväl minska som förebygga besvären.

De bär dig genom livet

Fötterna mår bäst om du tar hand om dem i förebyggande syfte. Så kan vi sammanfatta råden från personer med olika typer av expertis om fötter, som vi har pratat med.

Hygien, bra strumpor och skor är några av nycklarna. Men det är svårt att helt undvika problem, så mycket som du använder dina fötter.

På Apoteket träffar vi många som har fotbesvär som hälsprickor, förhårdnader eller fotsvett. Här bjuder vi på några råd om hur du minskar problemen om de ändå dyker upp.

Fotsvett

Alla människor svettas och de flesta besväras någon gång av att svettas för mycket. Som ett första steg kan noggrann hygien och rätt val av skor minska obehag av fotsvett. Men mot fotsvett som blir mycket kraftig kan det behövas särskilda antiperspiranter.

5 tips vid illaluktande fotsvett
- Tvätta fötetrna varje dag och torka noga
- Använd bomullsstrumpor och byt dem ofta
- Undvik syntet- och gummiskor
- Använd öppna, luftiga skor när det är möjligt
- Använd fotspray och fotkräm

Läs mer om fotsvett

Nagelsvamp

Nagelsvamp är ett vanligt problem och kan uppstå direkt på nageln, eller genom spridning av obehandlad fotsvamp som ger symtom i form av fjällning, blåsor och klåda på fötter och mellan tårna.

Hud och naglar som är skadade eller genomfuktade kan lättare angripas av svamp. Tånaglar drabbas oftare än fingernaglar, eftersom tånaglar växer långsammare vilket gör det lättare för svamptrådarna att få fäste. Det är ovanligt att barn får nagelsvamp.

Symtom på nagelsvamp
- Förtjockade eller skivade naglar
- Gula eller vita fläckar på naglarna
- Sköra missfärgade naglar
- Smärta när man har skor på sig

Läs mer om nagelsvamp

Förhårdnader, liktornar & sprickor

Om man använder för trånga skor, eller skor som på annat sätt trycker mot foten, kan huden bli hård och tjock och det bildas en förhårdnad. Om förhårdnaden sedan belastas eller nöts under lång tid, kan det bildas en liktorn. Förhårdnader och liktornar sitter ofta på eller mellan tårna, eller under foten. 

Självsprickor uppstår när huden är mycket torr och tjock. Då spricker lätt det yttersta hudlagret och de mest utsatta ställen är fotsulorna - särskilt hälen och stortåns trampdyna. 

Förebyggande tips
- Smörj in med mjukgörande kräm eller salva
- Undvik allt som torkar ut huden
- Använd sköna och rymliga skor
- Ta ett vårdande fotbad en gång i veckan

Läs mer om förhårdnader, liktornar och sprickor