I fokus

Kategorier

Speciellt för...

Preventivmedel

Ämnen i p-piller liknar kroppens hormoner

P-piller ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. P-piller kan innehålla två olika ämnen som liknar de naturliga könshormonerna östrogen och progesteron. Det är dessa hormoner som reglerar menstruationscykel och fortplantning. Genom att tillföra östrogen plus gestagen eller endast gestagen, påverkas de naturliga hormonernas funktion i kroppen vilket ger ett skydd mot graviditet.

Blodpropp sällsynt bieffekt

En allvarlig men sällsynt biverkan av kombinerade hormonella preventivmedel är att drabbas av blodpropp. Denna risk finns för alla typer av kombinerade p-piller, dvs de som innehåller östrogen + gestagen. Risken är något förhöjd med de nyare p-pillren, de så kallade tredje eller fjärde generationens p-piller som innehåller nyare typer av gestagen. Risken att drabbas av blodpropp anses vara störst under det första året för förstagångsanvändare av p-piller.

Kombinerade p-piller eller minipiller

Det finns två typer av p-piller, dels kombinerade p-piller som innehåller östrogen + gestagen, dels minipiller som endast innehåller gestagen. Av både kombinerade p-piller och minipiller finns det flera varianter. Valet av p-piller är individuellt, vissa kvinnor trivs bättre med en typ och andra med en annan. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om de olika typerna av p-piller. För att ta reda på mer om ett särskilt p-piller, använd sökfunktionen uppe till höger.

Olika typer av gestagen i p-piller

De ämnen i p-piller som liknar progesteron kallas gestagener. Det finns många olika gestagener i p-piller och de brukar räknas till olika generationer. Östrogendelen i kombinerade p-piller är oftast etinylöstradiol, men det finns också andra substanser som mer liknar det kroppsegna östrogenet. 

Kombinerade p-piller

Minipiller

Viktigt

  • En del personer bör helt undvika kombinerade p-piller, t ex om man själv eller nära släkting har haft blodpropp, om man har migrän med aura eller tidigare haft bröstcancer
  • I vissa fall måste man väga risker mot nyttan innan man börjar med kombinerade p-piller och kan behöva noggrannare uppföljning. Det gäller t ex om man har höga blodfetter, är kraftigt överviktig, är över 35 år och röker, har diabetes eller epilepsi. 
  • Läkaren/barnmorskan ska därför göra en noggrann undersökning före förskrivning av kombinerade p-piller för att bedöma eventuella risker med behandlingen.

Alla produkter för Sex & lust

Surfar du med mobilen?

Du har väl inte missat Apotekets nya mobilanpassade version?

Nej tackTill mobila apoteket