Självval och egenvård moderniserade apoteken

Två stora steg mot ett modernt apotek var egenvården och självvalet. Kunderna fick genom apotekets försorg information om hur de kunde kurera sig själva. När självvalet infördes kunde kunderna själva välja bland de handelsvaror och receptfria läkemedel de behövde.

I slutet av 1960-talet var egenvård och handelsvaror – produkter som inte kategoriseras som läkemedel – inte något prioriterat område hos apoteken. Detta ändrades snabbt när Apoteksbolaget bildades.Bolagets första vd hämtades från detaljhandelskoncernen KF. Han rekryterade tämligen omgående sin gamla kollega Karin Arrhenius till produktchef för det kemisk-tekniska sortimentet som inte tillhörde apoteksmonopolets ensamrätt.

Ute på apoteken fanns en vildvuxen flora av produkter, allt från handkräm till kattskinn och blodiglar. Det fanns till exempel 50 till 60 olika tandborstar i sortimentet. Här gällde det att inventera och gallra. Antalet produkter i sortimentet minskade från cirka 3 500 till runt 1 300. Man införde också nya krav på vad som fick säljas på apoteken. Alla varor skulle ha en naturlig anknytning till apotek, vara av bra kvalitet och ha en dokumenterad effekt.

De första så kallade självköpen kom 1973. Under våren testades ett mindre säljställ, ”Lådan”, på ett trettiotal apotek. Självvalen vann snart terräng. Apoteket Tre rosor i Jönköping, som öppnades 1975, var det första apoteket i Sverige med en stor självvalsdisk längst in i kundutrymmet. Kunderna uppskattade att de själva fick välja varor i hyllorna i stället för att köa framför disken. Senare samma år infördes också självval av receptfria läkemedel. För att dessa skulle få vara åtkomliga för kunderna måste det alltid finnas utbildad personal ute bland varorna.

Redan 1975 började Apoteksbolaget att utveckla egna produkter och lansera egna varumärken inom handelsvarorna. De prisvärda dambindorna blev en braksuccé. I början av 2000-talet introducerade Apoteket det egna varumärket Apoliva. 2010 lanserade Apoteket som första apoteksaktör en serie receptfria läkemedel, Apofri, som såldes exklusivt i den egna butikskedjan.

Egenvård

I USA hade ”self care” varit ett begrepp sedan mitten av 1960-talet, men i Sverige var det något nytt när självvalet av receptfria läkemedel infördes 1975. Pionjär på detta område var Jan-Erik Ögren, chef för sjukhusapoteket i Skellefteå. Efter att ha fått inspiration från ett installationstal av Sveriges första professor i socialmedicin inledde han ett smått revolutionerande arbete med att sammanställa häftet ”Råd vid lindrigare sjukdomsbesvär”. Häftet omfattade 20 sidor och tog upp de vanligaste åkommorna och allmänna råd om rekommenderade läkemedel. Skriften trycktes i 3 000 exemplar, och de tog slut direkt.

Råden till egenvård blev en succé, och skriften väckte också stor uppmärksamhet utomlands. När den tionde upplagan trycktes år 2006 omfattade det nu 170 sidor tjocka häftet betydligt fler åkommor och besvär. Den hade också bytt namn till ”Sköt om dig”.

Apoteksbolagets informationsavdelning har genom åren producerat mängder med trycksaker om egen

vård. En mer omfattande publikation var egenvårdsboken ”Vad gör jag”, som utkom för första gången 1987. Den tillkom genom ett samarbete med konsumentjournalisten Charlotte Reimerson, som under många år också fungerade som Apoteksbolagets konsumentombudsman.

Ingen jul utan apotekets senap

Den kanske mest kända handelsvaran i Apotekets sortiment är senapen. Senap har tillverkats på apotek i århundraden. Senap användes inte bara som matkrydda, utan även i läkande syfte. Senapsfrö stött med ättika var bra mot ormbett. Andra användningsområden för senap var magkatarr, astma, ischias, reumatiska åkommor och sömnbesvär.

Trots att många apotek avskaffade sina beredningsrum när tillverkningen centraliserades, behöll man den utrustning som behövdes för att bevara traditionen att tillverka senap till jul. År 1989 tillverkade 34 apotek sin egen senap. Traditionen förvaltas genom att Apoteket varje år lanserar en ny senapsvariant, som baseras på recept från ett lokalt apotek. År 2014 hämtades receptet från Apoteket Bävern i Lövånger i Västerbotten.


Bild 1: Porträtt Karin Arrhenius år 2001.

Bild 2: Kund har precis upptäckt självvalshyllan på apoteket i Brunflo. 1975-08. Fotograf Olle Djerf.

Bild 3: En man som ligger och läser skriften "Vad gör jag? Råd vid olycksfall och lindriga sjukdomar", år 1987.

Bild 4: Senapstillverkning PEM år 1995. Fotograf Berne Lundkvist.